Raskausajan osteopatiasta apua liitoskipuihin

06.03.2023

Raskaus muuttaa naisen kehoa monella tavalla. Ryhti muuttuu kasvavan vatsan mukana, hormonaaliset muutokset vaikuttavat kehon sidekudosten joustavuuteen ja verenkierto muuttuu turvaten sikiölle tarvittavien ravinteiden saannin. Keholta vaaditaan runsaasti sopeutumiskykyä, ja siksi raskausajan vaivat ovat tyypillisiä. Muun muassa erilaiset selän kiputilat, SI-nivelen ongelmat, iskiaskipu tai liitoskivut saattavat häiritä liikkumista tai vaikuttaa elämään voimakkaastikin, jolloin on hyvä hakeutua hoitoon. Osteopaattisen ajattelun mukaan äidin kehon jännitykset tai liikerajoitukset vaikuttavat myös vauvan oloon kohdussa. Joustavat kudokset mahdollistavat vauvan normaalin liikkumisen ja vauva pääsee vaihtamaan asentoaan, jolloin voidaan epäsuorasti helpottaa vauvankin jännityksiä ja toispuoleisuutta.

Liitoskivut kehon muutosten oireina

Liitoskivut ilmenevät usein kävellessä tuntuvina vihlaisuina häpyliitoksen tai nivusten alueella. Myös kyljen kääntäminen yöllä saattaa aiheuttaa kipua ja vihlontaa. Kohdun ligamentit kiinnittyvät häpyluuhun ja kasvava kohtu ja vauvan asento kohdun sisällä saattavat aiheuttaa jännitystä tai toispuoleisuutta kohdun ligamentteihin, ja tämä ilmenee liitoskipuina. Osteopaattisella hoidolla voidaan tasapainottaa lantion luisten rakenteiden ja kohdun välisten ligamenttien kudosjännitystä ja näin helpottaa liitoskipuja.

Osteopatialla autetaan kehoa sopeutumaan raskausajan luontaisiin muutoksiin. Hoito on turvallista ja hyvin hellävaraista sopien myös aivan raskauden loppuvaiheessa oleville. Raskausajan osteopatian avulla tuetaan kehon terveyttä ja siten ennaltaehkäistään mahdollisia vaivoja ja kipuja ja valmistetaan kehoa hellävaroen tulevaa synnytystä varten. Hoidon tueksi voidaan antaa kotiohjeita esimerkiksi rentoutumiseen tai hengitykseen liittyen.

Hoitoa raskauden eri vaiheisiin

Raskauden ensimmäisellä kolmanneksella haasteena voivat olla esimerkiksi pahoinvointi ja väsymys. Vatsan ollessa vielä pieni, voidaan osteopatian avulla valmistaa lantion aluetta ja selkärankaa tuleviin asennon ja ryhdin muutoksiin.

Raskauden toisella kolmanneksella tuetaan lantionpohjan ja lantion alueen lihasten ja nivelten joustavuutta ja liikkuvuutta tai tasapainotetaan mahdollisen yliliikkuvuuden aiheuttamia ongelmia aina yksilöllisesti ja tilanteesta riippuen. Tässä vaiheessa liikkumisen haasteina saattavat olla liitoskivut, jotka voivat tuntua nivusissa, häpyluun alueella tai alaselässä ristiluun molemmin puolin. Osteopatian avulla voidaan myös vähentää turvotuksia, helpottaa jalkojen väsymystä ja hoitaa unen ongelmia. Toisen kolmannen aikana kohdun kasvaessa voi alkaa esiintyä myös närästysoireita ja hengästymistä tai tunnetta, että joutuu ikään kuin haukkomaan henkeä. Nämä ovat kaikki seurausta kasvavan kohdun aiheuttamista muutoksista lantio-, vatsa-, ja rintaonteloihin ja sitä kautta esimerkiksi päähengityslihas pallean toimintaan.

Kolmannella raskauskolmanneksella vauvan pikkuhiljaa laskeutuessa lantioon, voivat liitos- ja alaselän kivut lisääntyä ja osteopaattisesti voidaan helpottaa lantioon ja lantionpohjaan kohdistuvaa painetta. Tässä vaiheessa voidaan tukea lantion alueen liikkuvuutta kohti lähestyvää synnytystä. Myös lonkkien vapaa liikkuvuus on olennaista synnytyksen kannalta. Raskausajan osteopatia on hyvin rentouttavaa, ja sillä halutaan tukea oksitosiinihormonin erittymistä, joka on synnytyksen etenemisenkin kannalta tärkeä hormoni. Hoitamalla esimerkiksi kallon aluetta ja purentalihaksia, voidaan vaikuttaa lantionpohjan rentoutumiseen synnytyksen lähestyessä.

Synnytyksestä palautuminen

Yhtä lailla tärkeää on huolehtia synnytyksestä palautumisesta. Synnyttäneen keho on käynyt läpi valtavan muutosprosessin, josta palautuminen vie aikaa. Synnyttäneen keho onkin muokkautuvassa tilassa ja herkkä ottamaan vastaan osteopaattista hoitoa. Näin voidaan tukea esimerkiksi lantionpohjan palautumista, tasapainottaa lantion aluetta ja auttaa palleaa saamaan takaisin oma tilansa kohdun palautuessa hiljalleen synnytyksen jälkeen. Esimerkiksi episiotomian jälkeen on usein jännittyneisyyttä lantionpohjan alueella. Sektioarpien hoito osana palautumista on myös hyödyllistä. Vastaanotolle voi tulla yhdessä vauvan kanssa ja hoitaa sekä äitiä että vauvaa. Vastasyntynyt hyötyy synnytyksen jälkeisestä osteopatiasta, sillä sen avulla voidaan ennaltaehkäistä mahdollisia toispuoleisuuksia ja niiden aiheuttamaa oireilua.

Osteopaattinen hoito sopii myös keskenmenojen jälkeiseksi hoidoksi sekä tueksi ennen hedelmättömyyshoitoja.

Lähde: Liz Hayden & Eva Moeckel. Textbook of Pediatric Osteopathy